Skip to content

Arhat

Uit de serie 'Collages en Objecten'
materiaal:
gemengde technieken
formaat:
60,5cm/77,5cm

De Arhat – volgelingen van Boeddha die in hun menselijk bestaan de staat van verlichting hebben bereikt. Door een lange weg van meditatie en goed handelen hebben zij elk verlangen, elke passie overwonnen, en de totale onthechting en perfectie bereikt. Daardoor zijn ze onsterfelijk geworden. Ze zijn ontsnapt aan de eeuwige kringloop van geboren worden en sterven en verkeren in het Nirvana, de gelukzalige toestand van volkomen zielerust.

In het Boeddhistisch Centrum ‘Het Maitreya instituut’ in Emst heb ik de zomercursus ‘Lam Rim’ gevolgd onder leiding van de Tibetaanse Geshe Sonam Gyaltsen, daar heb ik kennis genomen van de Boeddhistische Leer.
Ook heb ik een cursus Thanka Tekenen gevolgd bij de befaamde Andy Weber.
Vanuit deze inspiratie is dit werkstuk ontstaan.

In het midden in het hart van de Arhat, bevindt zich een foto van de kosmos.
Het hart wordt doorboort door vier boomstammen die een kruis vormen. Dit staat voor het lijden van de mens.
Door het lijden van de mens wordt hij/zij gedwongen tot meditatie, het naar binnen gaan in het grote niets, de kosmos.
Alleen dan kan verlichting bereikt worden, het oplossen in het grote niets.

Techniek Het werkstuk is genaaid op een stoffen ondergrond en op een persoonlijke wijze ingelijst, zo krijgt dit werkstuk de uitstraling van een authentieke Tibetaanse Thanka. (Een Thangka, is een geschilderd of geborduurd Tibetaans boeddhistische bannier die oorspronkelijk in een klooster of boven een familiealtaar werd gehangen en tijdens ceremoniële processies werd gedragen door monniken en opgerold kon worden om mee te nemen op reizen en als onderwijsmateriaal diende).